ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Fit strava - co to je a jak s ní začít

22.09.2021
Chcete žít zdravě? Není vám lhostejné, co jíte? Fit strava a pravidelný pohyb jsou základními stavebními kameny úspěchu na cestě za zdravým životním stylem. Sportovat můžete začít prakticky okamžitě. Stačí vyrazit běhat nebo začít chodit na pravidelné procházky. S vařením zdravých pokrmů to ale tak jednoduché není. Fit strava musí být po nutriční i energetické stránce perfektně vyvážená. V našem článku vám poradíme, jak začít a jaké jsou vaše možnosti, pokud na vaření zdravých domácích pokrmů nemáte čas.
Ilustrační snímek | Foto: Pl

Fit strava by měla být pestrá a nutričně vyvážená


Nejsme zdravý národ. Tloustneme a asi 40 % respondentů v průzkumu přiznalo, že nemají žádnou fyzickou aktivitu. Nechcete být součástí této pochmurné statistiky? Zdravý jídelníček je prvním krokem k trvalé změně životního stylu.

- Fitness jídelníček obsahuje větší množství bílkovin, předpokládá se, že vaši snahu o zdravější životní styl podpoříte pravidelným pohybem. Bílkoviny vám pomůžou vybudovat svalovou hmotu.
- Obsahuje méně komplexních sacharidů (dodají vám potřebnou energii) a tuků.

Fitness strava je založena na konzumaci kvalitního libového masa a ryb, nízkotučných mléčných výrobků, celozrnného pečiva a luštěnin. Ovoce a zdravé tuky jsou také součástí fit stravy, ale konzumují se v menším množství.

Co do fitness stravování nepatří?
Obloukem se budete muset vyhnout všem průmyslově zpracovaným potravinám a kalorickým pokrmům, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů (konzervy, sladkosti, výrobky z bílé mouky atd.). Slazené nápoje by měly být naprosté tabu, a to i jejich "dietní" varianta. Podle vědců z bostonské univerzity mají lidé, kteří pijí denně nápoje s umělými sladidly až třikrát větší riziko vzniku demence. Slazené nápoje nahraďte neperlivou vodou, bylinnými čaji nebo ředěnými ovocnými šťávami bez přidaného cukru.

4 hlavní výhody fit stravování


1. Zdravá strava je skvělou prevencí kardiovaskulárních chorob, mrtvice a cukrovky.
2. redukční plán vám pomůže shodit přebytečné kilogramy.
3. Bodybuilding plán podpoří růst svalové hmoty.
4. Vyvážená strava vás nabije energií a přispěje k lepší psychické kondici.

Důležitá je také pravidelnost. Jídlo si ideálně rozdělte do 5 porcí (tři hlavní jídla a dvě svačiny). Pokud vám 5 porcí denně nevyhovuje, můžete si denní příjem rozdělit pouze na 3 hlavní jídla.

Jak si sestavit fitness jídelníček


Vytvořit si pestrý a naprosto dokonale nutričně vyvážený jídelníček není pro laika vůbec jednoduché. Každou porci jídla musíte poctivě propočítat. Někdo se v přípravách a výpočtech nutričních a kalorických hodnot přímo vyžívá. Rychle se to naučí a s radostí každý víkend tráví přípravou týdenního jídelníčku. Pokud vás tato představa děsí nebo vyloženě odrazuje, netrapte se s přípravami sami a poraďte se s odborníkem. Výživový poradce společně s fitness trenérem vám vytvoří individuální stravovací a cvičební plán. Nic nebudete muset složitě počítat, dostanete hotové menu, které si sami uvaříte.

Zkuste krabičkovou dietu
Nemáte na vaření čas? I tento problém má jednoduché a pohodlné řešení, a tím jsou zdravé krabičky. Vy se tak o nic nemusíte starat. Objednáte si jídelníček na celý týden, který budete společně s cvičebním plánem poctivě dodržovat, a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Bez dobrých stravovacích návyků a kvalitních potravin ničeho nedosáhnete


Zdravé stravování je jedinou možností, jak dosáhnout trvalých výsledků. Přísné a jednostranné diety nejsou dlouhodobě udržitelné. Na takové dietě lidé trpí pocitem hladu, jsou nervózní a chybí jim energie, kterou potřebují nejen na zvládnutí pracovních povinností, ale také na cvičení.

Vyvážená fitness strava nemusí být jen krátkodobou záležitostí. Pestré a chuťově vynikající pokrmy můžete bez problémů konzumovat dlouhodobě.

Tento typ stravování není nutné zlo. K nižší hmotnosti se doslova projíte a budete si to užívat.

Zkoušeli jste si připravit fitness jídelníček sami, nebo jste využili služeb výživového poradce? Přemýšlíte o krabičkové dietě? Kde čerpáte inspiraci pro fitness vaření?

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Dámské boty na podpatku: Víte, jak je nosit ke kalhotám?

Ani v dnešní "době teniskové" nepropadněte dojmu, že ke kalhotám patří výhradně tenisky. Naopak. Pokud chcete vystoupit z davu, vsaďte na lodičky. Z dámských bot na podpatku a kalhot lze vytvořit až neuvěřitelné množství outfitů. Tato kombinace, ...

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...





Pátek 19.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes